Korta FRISKIS-nyheterNy krönika om löpning

Friskis generalsekreterare skriver att hon så gärna vill springa ett maraton, men att hon aldrig gör något åt saken.

Sommarschema

Årets sommarschema gäller under veckorna 23-34, den 3 juni till och med den 25 augusti. Verksamhetsgruppen börjar arbetet med schemat nu i april, men det dröjer så klart flera veckor tills det är helt klart.

Ny krönika från Friskis Generalsekreterare

Läs krönikan här.

Lena ny ledarsamordnare

Lena Karlsson Leksell har utsetts till ny ledarsamordnare, eftersom Sara Andersson nu lämnar uppdraget.

Ny utmaning i friskis Go

Tappat träningsrutinen? 🫠 Nu hittar vi tillbaka i Friskis Go! 🙌 Vi har satt ihop en treveckors träningsplan med tre pass i veckan. Du väljer om du vill köra hemma eller på gymmet. Den 5 februari går startskottet – är du med? Kolla in appen för mer info.

Årsmöte 2024

Årsmötet genomförs söndagen 24 mars med start kl 15. Plats meddelas senare. 
Motioner kan skickas till kontakt@trosafriskis.se eller som brev till: Friskis&Svettis Trosa, Åda Säteri, 619 91 Trosa. Du kan också lägg den direkt i vår röda brevlåda i hallen på Åda i ett kuvert markerat med ”Motion”. 
Motionerna ska vara inne senast 18 februari.

Vidareutbildade ledare

Tre av våra ledare går nu vidareutbildning för nya träningsformer:

Linda R – Dans soft
Helen – Multifys
Lena – Skivstång

Föreningen växer ännu mer!

Nu, den 28 september, är vi 551 medlemmar!

Premiär för spinn/Fys

Spinn/Fys kördes för första gången den 22 september. Agneta ledde ett förkortat Multifyspass i spegelsalen. Därefter blev det ett Spinn intervallpass lett av Peter. Det hela mottogs mycket positivt av motionärerna. Det blit två sådana här pass till. Nästa gång, den 21/10 och 18/11. Välkomna att testa!

FÖRENINGEN VÄXER

Det har varit en bra start på terminen. Det strömmar in nya medlemmar – Just nu är vi 528 st.

Yogan startar senare

Starten för Yogapasset kl 10 på söndagar är flyttad till söndag den 17 september.

Prova-på-veckor

Vecka 37 och 38 blir det möjlighet för alla att testa Friskis träningspass. Gratis prova-på gäller både på Åda och i jympasalarna. På Åda reserveras en del av platserna för prova-på – det blir alltså lite färre bokningsbara platser på passen under dessa veckor.

Nya spinningcyklar

Nu har vi köpt 15 nya/begagnade spinningcyklar från Safiren!


Kompiskortet

Vi är anslutna till kommunens satsning på Kompiskort. Det innebär att funktionsvarierade som är medlemmar och betalat träningsavgift har rätt att ta med sin medföljare på våra pass utan extra kostnad. För bokade pass kan bara medföljaren delta i passet i mån av lediga platser. Givetvis har de även tillgång till gymmet.

Rabatt för kommunanställda

Även i år har de som är anställda av Trosa kommun 200 kr rabatt på träningskort för helår.

utvecklas i träningen med audios

Har du stått i gymmet och ryckt lite planlöst i några maskiner, eller gett upp halvvägs in i joggingrundan? Du är inte ensam. Friskis&Svettis fortsätter att satsa på audios och träningspoddar för att göra det enklare och roligare att få till träningen.

Läs mer här.

Friskis Go fyller 1 år

I dagarna är det ett år sedan Friskis&Svettis lanserade träningsappen Friskis Go som nu har över 75 000 användare i hela Sverige. Friskis fortsätter kontinuerligt att utveckla utbudet för att fler ska kunna hitta sin grej inom träningen.

Läs Generalsekreterarens krönika

Den finns här.

SNART är det sommar

Vårterminen löper på till och med vecka 22 (söndag 4 juni). Därefter går vi över till SOMMARSCHEMA vecka 23-35, och vecka 36 börjar HÖSTTERMINEN.

NY GS

Friskis nya generalsekreterare, Janna Hellerup Ulvselius, är nu på plats på Riks.Licensiering

Torsdag den 2 mars är det dags för licensiering av ytterligare en ledare:  Johanna leder jympa soft i Multihallen kl 11.30. Motionärer är hjärtligt välkomna!

Vi ökar!

I dag är vi 392 medlemmar i Friskis i Trosa – och fler tillkommer varje vecka.

KUngsspinning

Söndag den 5 mars är det åter dags för spinning i samband med Vasaloppet. Mer info kommer snart.

Spinn of hope

Lördag den 25 mars ordnar Friskis SPIN OF HOPE till förmån för Barncancerfonden. Spinning hela dagen från kl 7 till 19. Boka in datumet – mer info kommer inom kort!

Schemaändring

Yoga med Charlotte pausas tills vidare. Det innebär två schemaändringar:

Från och med vecka 7 flyttar Coreflex soft med Lena från tisdagar till onsdagar kl 18

Cirkelfys med Nicke startar kl 18.15 i stället för 19.00 på tisdagar.

Gott Nytt År!

Bilder från Nyårsspinningen på Åda med Jonas och Carina M.DAGS att betala medlemsavgift

Nytt år betyder ny medlems- och träningsavgift i Friskis&Svettis Trosa = 120 kr.
Betala nu, så slipper du risken att inte kunna komma in och träna på Åda, om du t ex vill använda gymmet när ingen annan aktivitet pågår.
HÄR finns info om betalning och priser.


Ny generalsekreterare

I mars 2023 tillträder Janna Hellerup Ulvselius som Friskis nya generalsekreterare. Närmast kommer hon från samma roll inom idéburna organisationen En Frisk Generation.

Janna bor med sin familj i Solna utanför Stockholm. Hon har ett stort idrottsintresse med engagemang både som ideell tränare och förtroendevald samt spelar själv handboll på motionsnivå.

Den nuvarande generalsekreteraren Susanne Jidesten slutar vid årsskiftet. Christer Ferngren går in som tf generalsekreterare för Friskis till dess att Janna Hellrup Ulveslius tillträder i mars 2023.


Missa inte!

Den 1 december börjar vår härliga Friskis-kalender!


Slutet på hösten – början på våren

Vi fortsätter att träna enligt höstschemat till och med vecka 1/2023. Dock blir det en hel del ändringar under december, särskilt kring jul och nyår, så håll koll på schemasidan och Facebook.

Vårterminens schema börjar vecka 2. Det brukar inte bli så många ändringar, men en del nya ledare ska läggas till i schemat. Information kommer så snart schemat är färdigt.


'Kompisvecka under höstlovet

Vecka 44 är det höstlov vilket innebär kompisvecka. Det innebär att du får ta med dig en vän gratis till jympasalarna och till Åda (i mån av plats, då de som inte är medlemmar inte kan boka plats).


utifrån och in

Har du ungdomar i din närhet – missa inte Friskis program Utifrån och in, som finns på vår hemsidaI det här programmet vill Friskis inspirera den som är mellan 13-18 år att hitta en träningsrutin som funkar och samtidigt erbjuda verktyg och övningar för att hantera olika utmaningar i vardagen, som stress, oro eller prestationskrav.


Friskvårdsbidraget

Har du en arbetsgivare som ger dig friskvårdsbidrag varje år? Glöm inte att använda det – till exempel för att köpa träningskort hos Friskis&Svettis! :-)


Glöm inte ...

... att pandemin inte är över. 

  • Träna inte om du känner symptom på förkylning.
  • Gör rent redskap och maskiner när du har tränat färdigt.

Riks håller föreningskonferens

Konferensen kallas FKON, hålls i Solna lördag-söndag 22-23 oktober och är öppen för representanter från alla Friskis föreningar landet runt. Från vår förening åker följande funkisar: Nicke, Lena S, Petra, Maritha och Annso.
Programmet:

  • Nuläge - vår omvärld och Friskis invärld.
  • F&S Riks verksamhetsplan och årshjul/aktiviteter 2023
  • Fokus - digitalisering (utvecklings-roadmap)
  • Återrapportering från stämman: "årsstämma vartannat år" samt "externa samarbeten vs finansiering"
  • I mindre grupper: "Särskilt pandemistöd", "Risk-fond i framtiden?", "Friskis Locations", "Nyheter i Friskis Go"
  • Träning (testa nyheter 2023) eller walk-and-talk med F&S Riks styrelse
  • Fokus - nästa strategi


Missa inte fredagsträningen

Vecka 40 startade vår fredagsträning, ett härligt sätt att avsluta jobbveckan och ladda inför helgen. 
Klockan 17.00 varje fredag kan du glädjas och svettas i spegelsalen på Åda – det är roterande ledare och olika pass varje vecka.
Den 21 oktober kommer Alexandra och kör Power hour. Välkomna!


Tävling i Friskis Go

Alla kan behöva en knuff för att komma loss med träningen. Ta chansen att vinna ett presentkort på Craft värde 500 kronor.
Allt du behöver göra är att logga in i Friskis Go och fylla i tävlingsformuläret där du beskriver vad i Friskis Go som du vill tipsa hela världen om. Du hittar formuläret på startsidan i appen. Tävlingen pågår t o m den 19 oktober 2022. 50 personer har chans att vinna!
Friskis Go är träningsappen för dig som är Friskismedlem med aktivt träningskort. Du hittar den App store och på Google play.


Manifestation på Sergels Torg

Den 1 oktober klockan 13 anordnar Friskis&Svettis Stockholm en stor manifestation på Sergels Torg under parollen #nollkroppshets. Hundratals ideella funktionärer, medarbetare och medlemmar kommer att samlas och måla ”Plattan” Friskisröd. Alla är välkomna att delta i träningsmanifestationen som pågår i 30 minuter. Budskapet om att sätta stopp för kroppshetsen kommer att fortsätta lyftas under hösten av föreningens ideella funktionärer, på anläggningarna och på träningspassen.


Enkäten klar

Stort tack till alla som svarat på vår enkät om träning!
Vi har fått in närmare 150 svar. Enkäten ska nu diskuteras och analyseras av styrelsen och verksamhetsgruppen. En sammanfattning kommer på hemsidan inom kort.


Funkismöte på Åda

Söndag 25 september träffades en stor del av föreningens funktionärer på Åda för upptaktsmöte så här i början på höstterminen. Ledare och värdar hade möten var för sig före lunch, där man bland annat pratade om verksamheten under sommaren som gått och vad som ska hända framöver. Därefter fick alla träna på hjärt-lung-räddning och att linda skadade fötter. Medlemsenkät

I dagarna går ett brev ut till alla medlemmar, med en länk till vår nya träningsenkät. Styrelsen och Verksamhetsgruppen vill kunna erbjuda dig som medlem en så bra och innehållsrik träning som möjligt. Var med och påverka genom att svara på enkäten. Klicka här.


PROVA PÅ-VECKOR

Veckorna 37 och 38 har vi "prova på-veckor". Under den tiden minskas antalet bokningsbara platser på Åda till 75 procent. Resterande platser är fria för "prova på"-motionärer, och även för medlemmar så klart. Kom gärna till Åda även om du fått reservplats, chansen att få träna är stor. 


Trosa tidigt ute

Friskis&Svettis finns i dag på 159 orter – och även utomlands.
Riks har gjort en sammanställning om när de olika föreningarna startade, och det visar sig att Trosa var en av de första orterna som fick en egen förening.

Först var Stockholm, 1978. 
1982 anslöt Eskilstuna, Göteborg, Helsingborg och Östhammar.
1983 kom ytterligare 13 orter, däribland Nyköping.
1984 var Trosa en av de 15 föreningar som startade, tillsammans med bland annat Paris!
Det blir alltså 40-årsjubileum för oss om två år!


Hur länge är mitt träningskort giltigt?

Den frågan har ställts några gånger den senaste tiden. Vår medlemsansvariga Lena svarar så här:
– Du kan försöka se det när du blippar kortet, då kommer det upp på skärmen. Annars kan du mejla till medlemsreg@trosafriskis.se så skickar jag ett svar.

– Om du är nybliven medlem och undrar hur och när du får ditt träningskort, så skickas det hem på posten. Om du haft kort tidigare så laddas det upp med ytterligare en träningsperiod så snart du har betalat.


Nyinflyttade spinningledare

Vi hälsar Pontus Åström och Anki Padellaro välkomna i gänget ledare. Båda är utbildade spinningledare.

Pontus kommer från Södertälje och har flyttat hit men kommer att vara aktiv i båda föreningarna. Han hoppar in som vikarie för Elin redan vecka 37. Pontus är även licensierad i gym och löpning/ute.

Anki har nyligen flyttat hit från Norrtälje och kommer med i gänget successivt under hösten. Tanken är att hon startar med spin distans på söndagar kl 17 från den 6/11.

Pontus


Nyheter från styrelsen

Ett gäng idoga funktionärer har nu gjort Åda höstfint. Fortfarande återstår en del fix.

Vi kommer nu i terminsstarten att skicka ut en enkät till de gamla och nya medlemmar som vi har e-postadress till. Om du inte finns med där men ändå vill tycka till om vår träning, hör av dig till vår kontakt.

Vid styrelsen möte i augusti diskuterades ledarrekrytering. Det har visat sig att två ledare från andra föreningar flyttat till Trosa och vill jobba tillsammans med oss. Närmare presentationer kommer.

Vi kommer att ha ”prova-på-veckor” veckorna 37 och 38, då är det fritt tillträde till all vår träning.
På Åda, där passen i vanliga fall är bokningsbara, kommer 25% av platserna att vara fria för vem som helst. Regeln först till kvarn gäller om det blir trångt. Vill du prova på vårt gym är det lämpligt att du kommer förbi när vi har någon annan aktivitet på schemat, eftersom lokalen är låst övriga tider (kodlås för medlemmar).

I höst har vi utökat schemat för Familjejympa (Hoppis&Skuttis) och vi kommer att köra det under 12 veckor.

Även i år deltar Friskis i kommunens satsning ”Sunt liv” för de kommunanställda.

Nicke/ordförande