40 år med Friskis

Det är många motionärer som svettats med Friskis under de 40 årens verksamhet i Trosa. 
Vi har bett några av dem att berätta om hur det hela började, och varför de gillar Friskis!


Birgitta Hörling

Föreningsentusiast som blev ordförande två gånger

Birgitta med sonen Tomas leder spinning.


Mina upplevelser inom Friskis & Svettis började 1986. Jag tränade i Hedeby lilla gympasal och blev efter ett tag tillfrågad om jag ville bli funkis av Inez Brink, som var ledare. Kände mig verkligen privilegierad, funderade ett tag innan jag sa ja. Att bli funkis(värd) betydde att få utbildning och att känna en härlig gemenskap. 

Jag började träna på alla tre kommundelarna så småningom, och blev involverad i styrelsen efter ett tag. Jag har alltid gillat att påverka och är nyfiken på helheten. Efter några år blev jag ordförande, en roll som jag hade i två omgångar.

När spinningen kom in i Friskiskonceptet hängde jag på. Så himla kul träningsform. Jag blev spinningledare, en roll som jag älskade. Startade även seniorspinning, och vi fick många nya medlemmar i och med detta. Värvade även min son Tomas  Carlsson till ledare inom spinning och skivstång. 

Jag har nu lagt ledarkläderna på hyllan och fortsatt som värd igen, vilket jag kommer att vara många år till.

En sammanfattning:
Att få verka och delta i en ideell förening med härliga kompisar och genuin möjlighet till utbildning är något som jag önskar att många vill prova på.
 


Tanja lappalainen

Med hjärta för Spinning

 

Innan jag började på Friskis i Trosa 2009, hade jag hunnit gästspela som ledare på jympagolvet några gånger. Så när jag väl flyttade till Trosa var det för mig självklart att fråga om jag fick vara med. Jag var relativt nyutbildad spinnledare då jag valde att byta från Södertälje till Trosa. Jag minns att jag blev förtjust i spinnlokalen på Åda, de vackra tegelväggarna och fantastiska spröjsade fönster.

Att börja leda i Trosa var enkelt. Snabbt inkluderad bland ledare och motionärer.

Att leda för motionärerna i Trosa är så roligt. De är motiverade till träning, är alltid fokuserade och som ledare blir jag alltid energifylld och glad. Det är lätt att ryckas med och utmana dem med extra pepp!

I Trosaföreningen har jag fått utvecklas som ledare och gått utbildningar både för Core och Power hour. Har även hållt i jogg/löpgrupper. Men jag landar alltid tillbaka i första hand till spinningen.

Friskis är ett självklart förstahandsval för när jag pratar och väljer träning. Jag tycker det har varit viktigt att samarbeta med ungdomsföreningar, låta dem vara med och träna varierat och smart utöver sin specifika sport.

Så… i 15 år har jag hunnit vara med i denna unga 40-åriga förening. Ser framemot flera år! Vi ses på spinncykeln 🤗


LINDA ROBERTSSON

Ledare med taktkänsla

Schlagerälskarna Kristina och Linda.

"Jag gick på mitt första jympapass i Friskis uppe i Stockholm år 2000, det var min faster som tog med mig. Jag hade innan lett step och aerobics på ett privat gym i Lycksele. 

Livet tog några vändor och en kväll var jag på ett pass i Hedebyhallen och den kvinnliga ledaren kom fram efter passet och sa: Det är roligt att se en motionär som har en härlig taktkänsla, ska inte du utbilda dig till ledare? 

Den kvinnliga ledaren var Kristina, vill jag tillägga, och då blev det så att jag utbildade mig och sedan har det rullat på! 

Orsaken till att jag fortfarande leder efter snart 16 år, är alla magiska motionärer som ger mig energi och glädje ❤️

Ett extra roligt minne är när jag skulle leda ett pass baspuls i Tomtaklinthallen med headset första gången och allt ljud bara slutar fungera inför kondition och koreografidelen. Vad gör man då? Jo, då sjunger man passet som ledare samtidigt som man visar rörelserna! Det var sjukt svettigt och andfått men oerhört roligt och ett minne för livet!


Hasse Ahlin

Flitig motionär med jympa som favorit.

   

"Hustrun lurade in mig på detta konstiga att jympa till musik i slutet på 80-talet och det var inte lätt. Jag gjorde mitt bästa och det håller i fortfarande. 

Ledare och tillika styrelse som jag minns från den tiden var Malin och Joulo, Maggan och Nicke samt Tina och Peter. Ett stort minne är  Friskis Riks-Kickoff 1992, då den anordnades i Trosa hamn och på Stensund. Många både motionärer och ledare gjorde stora insatser. Själv var jag kassör på de tiden.

Ett annat tillfälle var en träningsdag ute på Stensund med bland andra Anders Gärderud, då världsmästare på 3000 meter hinder. Hans hustru var då ordförande för Friskis & Svettis Sverige.

Men mest vill jag hylla alla duktiga och positiva ledare och värdar i Friskis som gjort och gör ett jättejobb.

Stort tack 🙏"

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Elin Lindqvist

Spinningledare, som även hoppar in och leder jympa ibland"Jag började med Friskis tillsammans med mamma när jag var 14-15 år. Jag gillade det från början för att jag alltid kände mig välkommen och sedd.

Tiden gick och efter gymnasiet tränade jag fortfarande på F&S och fick frågan om jag ville gå ledarutbildning (tror faktiskt att det var i basun efter en nyårsjympa). Det kunde jag ju naturligtvis inte, eftersom jag skulle dra till “Stan” och aldrig mer komma tillbaka till Trosa kommun. Tränade dock på F&S under de 11 år jag bodde i Stockholm.

Naturligtvis återvände jag till mitt Västerljung så snart utbildningen var klar och barnen började komma.

Jag fick frågan igen och sa då ja, vilket jag är så glad och tacksam för. Jag gick min första ledarutbildning 2008 och blev då jympaledare. Några år senare vidareutbildade jag mig till spinningledare. De utbildningar jag gått inom F&S är något av det bästa och roligaste jag gjort i utbildningsväg.

Det som gör att jag fortsätter inom F&S är alla fantastiska människor jag möter, det nyfikna i föreningen och den gedigna utbildning vi ledare erbjuds. Alla pass jag går på känns proffsiga, roliga och riktigt bra. Jag är stolt över att vara en del av F&S-Trosa.

Ett av de roligaste minnen jag har från F&S är när jag fick möjlighet att starta “Språkspinningen”. Ett sätt att få nyanlända människor att komma och träna, lära sig svenska och cykla runt (virtuellt) i Trosa kommun samtidigt. Ett initiativ som direkt mottogs med öppna armar av förening och kommun och snabbt gick att göra till verklighet.

Jag är snart 45 år och ser mig själv träna med F&S minst lika länge till…

Vi ses!"

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

LARS HANSSON

Från Trosa-Friskis till Friskis i Lund

"Min historia med F&S Trosa började sommaren 1992 då hade jag fått jobb i Södertälje och vi hade valt att bosätta oss i Vagnhärad. En kompis från Hörby skulle på någon slags kick-off i Trosa samtidigt som vårt flyttlass gick, så hon och hennes kompisar körde upp vår andrabil, det var första gången jag hörde talas om F&S! Det hade undgått mig helt tidigare…

Jag funderade på träning och läste F&S schema på Safirens anslagstavla. Det var olika intensiteter på den tiden, jag läste det som Lättjympa, Medeljympa, Intensivjympa & Killjympa, (uppfattade ”Kill” som ”döda” dvs det tuffaste, i Skåne heter det ”pågar”, inte ”killar”), tänkte att man kanske skulle börja med Lättjympa och sen liksom jobba sig uppåt… Men min hustrus jobbarkompis sa att Killjympa var nog rätt att börja för mig, och så blev det. 

Första passet var med Joulo, minns än hur jag efter passet gick ner i källaren och satte mig i TV soffan, sen lyckades jag inte ta mig upp ur källaren den kvällen… Då var jag 32 år gammal och hade inte tränat så mycket sen ungdomsåren, i alla fall inte lyckats få till det som en vana.

Sen var jag fast, jag hade hittat min grej, efter några gånger på Killjympapasset ville man testa andra pass. Efter några år blev jag passvärd på Peter Brobergs medeljympapass och 1997 blev jag uttagen till jympaledarutbildning, började leda medeljympapass samt var engagerad i föreningen med hemsida och medlemsregister. 

Våren 2003 gick flytten tillbaka till Skåne och jag är sen dess aktiv i F&S Lund, ledde jympa till 2007, sen dess lett Skivstång/Intervall och Spin i olika former. I år blir jag 64 och det har verkligen blivit en vana att träna och vara aktiv. Denna termin är det Skivstång/Intervall måndagar kl 19.00, nyss var jag med och ledde SpinOfHope där vi tillsammans med en massa andra funkisar och motionärer drog in en massa till Barncancerfonden.

Men… Trosa ligger mig väldigt varmt i hjärtat!"